Winter Solstice: Re-connect

 

Een flink pak sneeuw leek een abrupt einde te maken aan de herfst in Nederland. Het kleurrijke, veranderlijke seizoen werd koud, helder en sereen wit. Zelfs de kleinste takjes droegen een dikke laag sneeuw.

Als we naar de natuur kijken zien we dit terug in een cyclisch proces. De in de lente ontkiemde zaden groeien in de zomer uit om in de nazomer geoogst te worden, gevolgd door de periode van verval, de herfst. De herfst laat ons met prachtige kleuren zien hoe mooi loslaten kan zijn. Al lijkt het dan alsof de natuur sterft, alles wat wordt losgelaten wordt verteerd en vormt voedingsbodem voor de nieuwe periode: de winter, de periode waarin alles tot rust komt.

De koude stille dagen maken zich klaar voor de lente, klaar om te bloeien, en zo de cyclus weer opnieuw te beginnen. De natuur is onderdeel van het universum waarin alles is onderworpen aan een cyclisch proces van elkaar opeenvolgende fasen. Ook wij mensen zijn onderworpen aan het jaarritme (van de seizoenen), echter, lijken we te wachten met naar naar binnen keren tot na deze maand. Veel sociale gelegenheden, samen zijn, maar ook vele verplichtingen en ondernemingen, overvloed van externe stimuli. De rust die de winter met zich mee brengt is eerder nodig om uit te rusten van deze maand.

21 december is het midwinter, het keerpunt waarna de dagen langzaam weer lengen. Deze dagen zijn dus kort licht, lang donker: Yin. Alle patronen (cycli) worden gevormd door contrasten: Yin & Yang. Deze 2 facetten van het bestaan zijn relatief, ze worden beschouwd als de twee tegengestelde en complementaire elementen van het universum. Vanaf de herfst overheerst het Yin element in de natuur. Een uitstekende tijd dus om los te laten en te verteren, to rest & digest. Door te lang in de fight or flight modus te blijven deze maand missen we niet alleen een rust moment maar is de vorm van stress niet zoals de natuur deze heeft bedoeld en verstoren we ons zenuwstelsel. Yoga houdingen en pranayama beoefenen zijn uiterst geschikt om het zenuwstelsel te re-setten.

Je zou vast de focus kunnen scherpen. Voor een nieuwjaarsvoornemen hoef je niet tot oud en nieuw te wachten. Een (dagelijkse) intentie zetten is een klein moment van naar binnen keren, te re-connecten met je ziel. Waar wil je de focus op leggen? En wat kan je daar aan bijdragen? Welke vaardigheden dien je daarmee te beoefenen? Voedingsbodem voor de komende winter: de periode van rust.

Mooie maand,

Eva Sophie Rederikhoff
evasophier@gmail.com
Geen reactie's

Geef een reactie