Nieuwe cyclus

Winter. In de natuur heerst rust. Wat in de herfst op de grond is gevallen of afstierf, wordt nu verteerd en vormt voedingsstoffen voor een volgende cyclus. De eerste volle maan na midwinter opent de deur naar een nieuwe cyclus nog iets meer.

Alles heeft nut, niet alleen in de natuur, ook in je eigen leven. Het oude vormt een basis waardoor je kunt kiezen wat je wel of niet wilt meenemen. Wat heb je geleerd van het afgelopen jaar? Wat is nuttig en neem je mee? Wat laat je achter omdat het niet langer dient? Wat wil je anders doen en hoe, zodat je verder kunt?

Omtrent het thema van de volle maan, die prachtig aansluit bij het evalueren van je intenties en samskara’s ) kun je bekijken wat je vanuit je familie of gezin naleeft, welke waarden en normen er spelen en welke daarvan nog wel óf niet meer bij jou resoneren. Wat geeft jouw basis stevigheid en waardoor voel je je juist onstabiel?

Evalueer, neem -met intentie– mee wat jou dient en laat achter of transformeer wat jou tegenwerkt. Bewustwording van constructieve eigenschappen en laat een destructieve eigenschap (die wel of niet aangeleerd is- Samskara) achter.

De yogaklas is een ruimte waar we onze gewoontes kunnen ontdekken.Een (aangeleerde) eigenschap of gewoonte zou je kunnen ontdekken in het beoefenen van een balans houding. Arda Chandrasana, Bakasana, Tripod en inversions. Allen geven ze je de mogelijkheid om IN het moment te zijn. Je kan namelijk alleen iets veranderen of ontdekken in het nu, en daarmee gewenste veranderingen aanbrengen voor de toekomst, of je basis aanpassen. Maar ook kleine veranderingen (in je practice) kunnen prachtig inzicht geven in jouw reactie. Om te arriveren in het hier en nu met je adem is de nine breathing, een Tibetaanse ademhalings techniek, een mooie Pranayama om te beoefenen.

Wanneer we niet zo kritisch zijn ten aanzien van onze eigen reacties en gevoelens en niet willen proberen alles voortdurend onder controle te houden, zullen we dat ervaren als een bevrijding van een zware last -Dalai Lama

Mooie maand,

 

Geïnspireerd door Dalai Lama en Petra Stam 

Eva Sophie Rederikhoff
evasophier@gmail.com
2 Reactie's
  • Jessie
    Geplaatst op 10:48h, 17 januari Beantwoorden

    Wauw Eef, dit stukje spreekt me momenteel enorm aan. Mooi geschreven en verwoord… Liefs Jessie

  • Levenskracht – Yogarevalution
    Geplaatst op 19:55h, 16 mei Beantwoorden

    […] weg van de innerlijke creatie naar buiten kan soms voelen als een worsteling, met jezelf, met je omgeving. Wees niet bang, op de […]

Geef een reactie