Intenties – voornemens van de ziel

Elke handeling, elke gedachte en elk gevoel wordt gemotiveerd door een intentie, en die intentie is een oorzaak met een effect. Op een heel diep niveau ligt de verantwoordelijkheid voor al onze handelingen bij onszelf.

Daarom is het verstandig om bewust te worden van de vele intenties die onze ervaringen vormen, om uit te zoeken welke intenties welke effecten teweeg brengen, en onze intenties dus zo te kiezen dat ze in overeenstemming zijn met de effecten die we teweeg willen brengen.

Het omgekeerde is ook waar. Als je je intentie niet onder de loep neemt, zit je vaak opgescheept met resultaten waarmee je niet verder komt. In mijn yoga les is er altijd een moment om een intentie te plaatsen, als je dat wil. Soms borrelt er niets op. Dan zou je dus je intenties kunnen onderzoeken. Wat brengt jou naar de mat? Zelfs een uur voordat je de mat op bent gestapt had je nog iets anders kunnen beslissen. Wat maakt dat je yoga beoefent?

Een intentie zetten hoeft niet altijd Yang te zijn. Je hoeft niet altijd een intentie te plaatsen waar je iets mee hoeft te doen. Simpele bewustwording is soms voldoende om iets op scherp te zetten. Als je tot de conclusie komt dat er veel Yang is in jouw intenties, zou je wellicht van Yin kunnen toevoegen: compassie, liefde, vergeving, acceptatie, zelfliefde, allemaal op een zachte benadering.

Je persoonlijkheid bestaat uit vele delen. Zo kunnen er een gehoorzaam zelf, een rebels zelf, een ouder zelf, een kind zelf, een zelf vol zelfvertrouwen en ook een angstig en emotionele zelf zijn. Dit zijn delen van je persoonlijkheid ( karakter). We richten ons vaak op onze persoonlijkheid, en op ons lichaam. Maar achter elk aspect van gezondheid of ziekte van het lichaam schuilt de energie van de ziel. Het is de gezondheid van de ziel die het ware doel van de menselijke ervaring vormt.

Elk besluit wat je neemt brengt je of dichter bij je persoonlijkheid of dichter bij je ziel. Wanneer je de energie van de ziel kiest, wanneer je intenties van liefde, vergeving, bescheidenheid en helderheid kiest, win je aan wijsheid.

Namaste,

Inspired by Gary Zukav

Eva Sophie Rederikhoff
evasophier@gmail.com
Geen reactie's

Geef een reactie