yoga-filosofie

De weg van de natuur

In deze periode van de winter heerst er meestal een rust, koude, stille dagen, die beetje bij beetje iets langer worden. De natuur die zich stilletjes voorbereid voor de lente. Deze warme januari voelt meer aan als een herfst, onstuimig en nat. Met een 2e volle maan deze maand kan het zomaar onrustig voelen.

Voordat het gebruik van een kalender gangbare praktijk werd, gaven volkeren in Europa elke volle maan een naam die in verband stond met de stand van de zon en het veranderen van de seizoenen, zodat op die manier het ‘agrarische jaar’ kon worden bijgehouden. Manen & seizoenen geven inzicht in de natuur.

We eindigen januari zoals we deze begonnen, maar er zou zomaar nog een winterse periode kunnen volgen voorafgaand aan de lente. De natuur zuivert zichzelf: wat zwak of eenjarig was, is afgestorven of is zelfs al voor een deel verteerd. De regen spoelt weg wat niet langer nodig is, en voedt dat wat straks zal bloeien.

Zijn als water.Water is de mooiste vorm.
Het geeft leven aan alles, zonder inspanning.
Het stroomt naar de nederigste plaatsen,
bijna gelijk de Tao.

Tao Te Tjing- tekst 8

In het Taoïsme wordt ontstaan van de natuur voorgesteld als het ordenen van chaos in yin en yang, een proces dat in de taoïstische opvatting continu plaatsvindt. Begin en einde zijn dan ook niet te onderscheiden. Yin en yang brengen elkaar ononderbroken voort: licht komt vanuit het duister, orde uit de vormeloosheid.

Het Taoïsme gaat over de weg van de mens, in balans met de natuur. Zonder verzet (wu wei) meegaan met de stroom van yin en yang. Natuurlijke anarchie en innerlijke harmonie. De recente chaostheorie in een oeroud filosofisch kader. Alle verschijnselen (dus ook tijd) zijn volgens het taoïsme niet lineair maar cyclisch. Dit zien we terug in de seizoenen.

De natuur is een geheel van energiestromen. Deze energie, die Qi wordt genoemd, veroorzaakt de voortdurende veranderingen in de natuur. Wij als mens zijn onderdeel van die natuur. Vroege taoïsten gingen ver in de vergelijking tussen het menselijk lichaam en de natuur. Zij geloofden dat wanneer de energiestromen in de mens synchroon zouden lopen met de grote cycli van de natuur, onsterfelijkheid bereikt werd. Meditatie is de meest aangewezen manier om met de natuur in harmonie te komen, de stilte te vinden in het oog van de orkaan.

Meditation: Because we could all use a little sit down & shut the fuck up.

Fijne maan(d)

 

Eva Sophie Rederikhoff
evasophier@gmail.com
Geen reactie's

Geef een reactie